Banner

Banner

Sunday, January 23, 2011

Tutti Frutti Introduksi


Tutti Frutti Frozen Yogurt 

Haa.. nak tau ape tu Tutti Frutti? Kalau dah tau tu tak pe la. Yang tak tau tu.. ak nak memperkenalkan korg pasai company aiskrim yang dah mule nak up kat Malaysia ni. Tutti Frutti ialah syarikat aiskrim yang bernaung dibawah Naza Group of Companies. Macam2 syarikat yang ada sekarang di bawah naungan Naza. Cthnye: Bubba Gum (western food), Tutti Frutti (kedai eskrem), NZ Galaxy (design house), n bla3.. banyak lg. Takpe, meh aku cite dlu Tutti Frutti.

Alkisahnye, mase aku practical kat NZ Galaxy kat Naza Automall dlu sebagai designer/graphic designer, my boss had asked to design a new face of Tutti Frutti equipment, mcm new sticker untuk peti sejuk, banner, topi, baju, apron, payung, meja kerusi, sume pasal Tutti Frutti lah, tp logo dia dikekalkan. So warga kerja designer semua pon bertungkus lumus menyiapkan. Aku ingat lg aku ada propose design cap, payung meja makan tu, n ape lg ek? lupa2. haha. banyak kot.



SM Nasarudin (owner Naza Group)


Bos suruh la sorg staff engineer ni pergi site kedai Tutti Frutti dekat TTDi Jaya tu deal n tgk design cover untuk mesin pemacu eskrem tu. Staff tu nama dia Amai, n aku agak rapat dengan dia. Amai pon ajak la aku pergi skali teman dia ke TTDi Jaya. Aku pon follow la berkudakan Kelisa Pawer dia. haha. Sampai2 je, Supplier tak sampai lagi. So Amai pon ajak la aku masuk dalam kedai tu n belanja aku makan. Mase nak amek eskrim tu, agak pelik la, nak amek aiskrim tu ada banyak stesen berlainan dengan perisa berlainan. Kalau tengok dari luar kedai dia simple je, tp cara2 nak amek aiskrim dia tu rare la. memang best. nak amek aiskrim pon rasa fun. Memule kene pilih dulu cup besar mana ko nak makan, lepas tu tuang aiskrim sendiri kat stesen2 mcm petisejuk aiskrim sundae McD tu. banyak perisa best. Aku syorkan buah punya perisa la eg: blueberry strawberi n bla3. Death Choc kurang sikit dek tekak aku..korg try la dlu. hehehe.. Lepas dah amek aiskrim korg leh letak tidbits, jajan2 kecik, smarties ke, oreo ke, potongan2 buah ke. Haa.. lepas tu kene timbang. sistem dia ikut timbang, bukan ikut scoop mcm baskin robbin tu. Lepas tu masa untuk membayar la, Amai kate dia nak belanja aku, so ok la, suka2. Yang best tu korang boleh design sendiri mcm mana korg nak letak aiskrim tu n leh hias ikut kreativiti korg la


Haha.. sekali timbang untuk 2 cup kitrg je = RM25++.. terkejut aku. perh. mahal gilo. maklum la aku ni jarang nak makan makanan mahal2 sangat.

But Amai belanja its okay la.. gyahahaha..  then... time to try! haha.. Sekali suap, perh!!! memang masyuk laaaaaaaaa.... hahaha.. Tutti Frutti ni aiskrim yogurt. Dia nyer nama pon Tutti Frutti Frozen Yogurt. Dia agak masam2 skit memule tp manis gak. Sedap gilo. So aku pon dah suke. hahaha. makan banyak mane pon puas n tak muak. Aku ni kadang2 tak suka benda manis sgt, kalau makan banyak2 bole cepat muak. But yg ni habis kan pon rilek je.. memang A++++ la. haha. n kalau bab harga tu. korg nak tau harga dia 100gram = RM5.30. haaa.. baik punyer harga. haha.. but sistem pengiraan tu unik la.  try dulu baru komen ok? haha.

Lepas2 dari tu aku pon ajak la member2 aku ni try, antaranyer singgah makan dekat Sunway Piramid, lepas tu dekat Curve yg menghadap ke IKEA Damansara tu pun ade jugak. haha.. diorg yg try tu pon kata bole tahan n sedap. Haa.. ape lg? Try la. Harga tu memang kaw sikit la, tp nak bandingkan pengalaman dia n cuba benda2 sedap selagi ko hidup ni bukan selalu dapat try ye dak? jgn kedekut sangat bab makanan ni. Kalau ko happy kan berbaloi tu. ;D hehehehehe... So ape lg? try la. lokasi yg aku tau setakat ni = TTDi Jaya, dalam Sunway Pyramid pon ade dekat tingkat G kalo tak silap. n yg kat Curve tu dia dekat kedai menghadap IKEA tu. Haa... Jom Try ;D kepada kawan2 aku yg nak try tu. nanti kita kelua aku bawak gi skali ye? ;DD

Oh ye, Tutti Frutti ni company aiskrim dari oversea, but Naza dah buat jd kedai dia la kat Malaysia ni. ;)

n ni gambar aiskrim yg aku makan haritu.


Ni cup yg sederhana besar n kitrg letak mcm2, time ni makan ramai2 so kongsi la. nak tau berapa? Ni je dah RM32++

hahaha.. best2.

Err.. aku promote ni Tutti Frutti ade kasi komisyen x? ;D hahaha..

Ni lokasi yang korang leh tengok mana tau dekat ngan umah ke
http://www.tuttifruttimalaysia.com.my/where.html


ok sampai sini saja.. lepas ni mungkin ada entri Aku Dan Tutti Frutti.

7 comments:

fiera said...

sdp!! da try da eskrim tutti fruiti tu...
mmg mhl gler tp dpt mkn free cz dlu pn keje naza..
dye promote kt staff2 dlu,mmg sdp!!
thnx 4 sharing.. ;)

Amman Asli said...

:D.. hhahaha.. 2 ari lepas pon ku baru je pegi.. hehe.. sedap hingga menjilat sudu plastik ;p

Amman Asli said...

:) sharing is caring.. ehehehe.. dah benda sedap kite share la ye dak. ;) kasi kawan2 tau

asybedazzle said...

gila mahal kan. tp sedapp oo :)

Amman Asli said...

ahahaha.. tau takpe. but it tasted nice! ehehe..really nice

ayampenyek said...

hoho.. kisah aman di syarikat naza.. abang ni designer yang wat tutti frutti ni kan??? pergh~~~~

Encik Amman said...

ahahahahahaha!! alamak.. bukan buat.. design sikit2 je.. T.T hahaha... tak la hebat cam abang idola saye ni.. hahahaha.. abang perh katakan ;pp