Banner

Banner

Saturday, February 26, 2011

Dongeng Melayu Kita

Incik Amman baru je pulang dari Giant Sek. 13, Shah Alam. Sampai2 terus nak post entri baru. Haha.. ade cerita skit la. Haha. Bermula lah perjalanan aku ke Giant ditemani oleh my beloved mama. Hoho. Wat ape lagi.. shopping barang2 kewanitaan aku ler (aww..).. geli mak nok~~ hahaha.. tak de la kewanitaan sangat tapi barang2 khas lelaki la.. kira nak membuktikan aku ni mengamalkan konsep metroseksual la ni.. (tak tau gi tanye encik goggle translate ye).. Hah! Jaga la sangat.. sikit2 je. ;D Haha..

Haa. Dah mengambil barang2 keseparuhkelakiankesukuanwanitaan tersebut, pergi lah aku dan mama aku ke kaunter bayaran. Haa skema sungguh bahasa diberi oleh hati keciwa ni. Hee.. Time tu dah pukul 10.20malam. Dah komfem2 berpusu2 lah mereka ni nak bayar barangan mereka. Sikit punya lama aku tunggu.. nasib baik lah aku dan mama ni jenis penyabar orang nyer. Chill habis. HAHAHA~ terbongkak sudah.

Lantas dengan pantasnye.. seorang budak lelaki lalu kat tepi kami... Tengok papan iklan singgam (chewing gum) Lotte sebelah kanan kami. Dengan lantang nya dia membaca perkataan dalam iklan tu..

"GULA-GULA GETAH YANG MEMELIHANA GIGI ANDA!!"


Peluh aku mula keluar seperti ini  -->>>    -______-UUUU

Hati aku bermonolog 

"Eh budak ni, kenapa kau tak pergi ofis Giant ni cakap dengan Microphone sekali kasi sume masyarakat Giant ni dengar"

Hahaha.. Dia betul2 cakap MEMELIHANA ye.. sepatotnye MEMELIHARA.. tapi designer iklan tu guna font tulisan bersambung yang mendayu2 lemah2 gemalai tu.. so budak ni salah eja. Designer tu patot kene pecat. Kahkahkah Phailed!

Lepas tu budak ni ke belakang balik ke arah belakang aku. Budak tu dalam lingkungan 7tahun la. Dia memang hyper la. Adik lelaki dia pon hyper gak. Dalam lingkungan 3-4 tahun. Apesal hyper?

Adik budak kecik tu nak beli gula2 dekat kaunter tu beria2 sangat..bapak dia tak kasi..dah le suara bapak dia kuat. Pon leh join anak 1st memelihana dia tu gi ofis Giant.

"SYAHIR! TAK NAK AMEK GULE2 TU.. HAA.. AYAH PERGI AMBIK IKAN NANTI.. HAA.. AMEK IKAN NANTI... MEH SINI CEPAT.. NAK AMEK IKAN KE TAK?" Sambil mengacah2 nak pergi ke bahagian jual ikan tu.

So aku leh bahasakan adik kepada budak memelihana ni adik ikan ye. Adik ikan pun cuak semacam.. terus dia ke bapak dia. Lepas tu adik ikan ni nak pulak gi jalan2 dekat area lain plak.. Bapak dia pon ayat lagi...



"SYAHIR! JANGAN PERGI SANA.. DATANG SINI.. JANGAN DEGIL.. HAA AYAH AMBIK IKAN NANTI... HAA.. AMBIK KETAM NANTI.."


Berpeluh lagi la aku  ---------->>>   -______-UUUUUUUUU (peluh macam tahan berak)
Tadi ikan.. ni ketam pulak.. Mungkin lepas ni tapir laut afrika agaknyer.
So adik ikan ketam tu pon datang kat bapak dia balik. Mak budak tu dah bising2.. bapak dia pon.
Ok..ini keluarga yang happening satu hari nanti anggapan aku. Aku tak pandang pon belakang tapi bila dengar sketsa mereka tu aku gelak 'jahat' dalam hati versi vampire. hahaha.. Comel je anak beranak ni. Kahkahkah. Bengang sikit tu ade la sikit. bingit telinga aku. tapi aku kan penyabar orang nyer........kn? (harap2 tak tipu la)

So aku pon berfikir la. Mak bapak ni takut2kan anak ni..yela... kadang2 bila anak nakal sangat mungkin itu je caranyer. Tapi untuk berfikir dengan lebih waras. Andai kata la.. kat rumah dah takde lauk lain nak masak.. lepas tu tinggal ikan dengan ketam je. Macam mana tu? Dah le anda membesar2 kan cerita ikan dengan ketam tu umpama binatang yang mengerikan yang mampu menakutkan anak2 yang berhingus lagi. Ko rasa dia nak makan ke? mati kebulur plak nanti tak makan. Ahaha.. Ntah2 sampai besar dia tak makan. Padahal kan sumber protein yg baik tu. Makanan tu. perlu ke ditakut2kan.  Anda setuju tak? Ni pendapat aku la.

Kadang2 kita takut2 kan anak dengan hantu bila diorang suka main kat tempat gelap. Tu yang besar2 terlalu taksub dengan tahyul mahyul ni. Memang la kita kene percaya benda ghaib kan. Mereka pon makhluk Allah SWT juge. Why not u cerita tentang kelebihan2 malaikat ke.. Kan lebih bagus disitu.. Dari kecik asuh dengan kepositifan. C'mon2 u can do it.


Hehe.. Ni pendapat aku je. kalau ada yang rasa tak betul, perkemaskan bahasa, hujahkan pendapat anda untuk kita kongsi bersama. Ok? :)

Ok. Ku pon lepas bayar tu balik la cam bese. dah sampai rumah dah pun. Hehe..So ape pun tunggu entri2 yang ingin ku kongsi bersama lagi ye. :D  Thanks sudi baca ye.. Babai y'alls.


p/s: Mungkin adik ikan ketam tu fikir menatang2 tu macam ni:  




↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓



Edisi Ikan Ganah~
"Warrgghh~~ Makan Budok!!"
(ade ke Giant jual ikan ni~~) 



Edisi Ketam Ganah~
Waarrgghhh~~ Gigit Be-bird!!
(ketam la sangat~)

Hahaha... over sudah. Takpe. Hiperbola itu perlu. :D hahahaha..






6 comments:

A.s.t.i.n.a said...

hahaha adohhh sakit perut haihh... kelakor aa.. takutkan anak ngn ikan ketam bagai...

Encik Amman said...

Hahahaha... tau xpe.. gelak je la tadi.. tapi dalam hati la.. da kuwa sengih2 cam kerang busuk.. hahaha

Anisa Hang Tuah said...

gambar tu menakutkan jugak eyk.hiks

Encik Amman said...

Hahaha,, itu cuma andaian je.. haha.. saje carik gambar horror skit.. Haha..

rj Etika said...

hahahahaha!!!! kau ade ciri-ciri bapak bersuara lantang tu. hahahaha.

dah name pon nak takutkan anak, mestilah kene cite benda yg menakutkan. =.="
Aku setuju dengan care bapak bersuara lantang tu.
Untung2 bagi makan telur je. hahahaha~

Encik Amman said...

et: sesungguhnya anda memang lollololol... hahaha.. sengal.. tak perlu aku takuttkan anak ak centu.. ak kalau nak tegur pon.. mcm ni..

"adik.. jangan amek gegule tu.. nanti makan gegule tu kene potong kaki sebab kene diabetes".. haa.. kreatif x ;ppp kahkahkah