Banner

Banner

Tuesday, April 5, 2011

Tribute to Allahyarham Tan Sri P. Ramlee



Satu album kompilasi artis-artis indie dan mainstream tempatan telah dilancarkan sempena penghargaan kepada lagenda seniman Malaysia kita iaitu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Seorang seniman terulung tanah air  tercinta. Album ini dikhabarkan mengambil masa agak lama untuk disiapkan, namun ianya telah siap dengan baik. Inisiatif daripada XFM dan Astro. Album tribut ini bertajuk "P Ramlee… Dimanakan Ku Cari Ganti: Satu Indiepretasi”.





Klik CTRL + Left Click mouse pada [Klik Sini] di bawah untuk New Tab

  1. Hujan – Tunggu Sekejab [Klik Sini]
  2. Seven Collar T-Shirt – Jangan Tinggal Daku [Klik SINI]
  3. Altimet (feat Imran Ajmain) – Maafkan Kami [Klik SINI]
  4. Awanband (feat Che Mat) – Malam Bulan Di Pagar Bintang [Klik SINI]
  5. Monoloque – Tiada Kata Secantik Bahasa [Klik SINI]
  6. One Buck Short – Pok Pok Bujang Lapok [Klik SINI]
  7. Pesawat – Ai Ai Twist [Klik SINI]
  8. Pop Shuvit – Aci Aci Buka Pintu [Klik SINI]
  9. They Will Kill Us All – Sepanjang Riwayatku [Klik SINI]
  10. Yuna – Gelora Jiwa [Klik SINI]
  11. Grey Sky Morning – Malam Pesta Muda Mudi [Klik SINI]
  12. Couple – Menche Che Bujang Lapok [Klik SINI]
  13. Subculture – Bunyi Gitar [Klik SINI]
  14. Bittersweet – Getaran Jiwa [Klik SINI]
  15. AG & Co (feat Azlan Typewriter) – Jeritan Batinku [Klik SINI]
  16. Kugiran D’Tepi Pantai – Nujum Pak Belalang [Klik SINI]
  17. Meet Uncle Hussein (feat Hazama) – Ya Habibi Ali Baba SINI
  18. The Ramlees (Liyana Fizi, Najwa, Mira (from Tilu) and Yuna)  -  Itulah Sayang [Klik SINI]

Encik Amman rasa seronok dan bangga artis tempatan kita ni semua remix dan mengetengahkan balik lagu-lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Bukan ape, bila kita dengar lagu2 ni itu buat kita ingat, dalam masa yang sama mungkin sesetengah dari kita akan bukak balik lagu Allahyarham yang lama2 tu dan dengar balik lagu2 nostalgia ni. Walaupun Encik Amman tak dilahirkan pada zaman beliau tapi Encik Amman membesar dengan filem2 hebat beliau. Masih terngiang2 diingatan. Tengok banyak kali pun tak bosan. Bangga dengan beliau. Mungkin album ni ramai dah tau tapi Encik Amman saja nak share. Kita layan okeh? 

Suka?

6 comments:

amranaiman said...

aman ramlee.... uhuuuuuu

Encik Amman said...

@amranaimanAdlin Aman Ramli kah?

amranaiman said...

ramlee n typewrter

Encik Amman said...

@amranaiman amman and the typewriter

Naddia said...

kau kan budak milenium weh..pndai plak ko ek..haha

Encik Amman said...

@Naddiajangan di sangka lautan milenium tiada oldskool..hahaha..best ape.. :D ngeh3