Banner

Banner

Saturday, May 21, 2011

Err.. Saye nak mintak biodata awak boleh tak?

Encik Amman baru je pulang dari rumah mak semalam. Masa kat sane, EA tibai tengok movies dekat astro berjam2. lama kot aku tak tengok tv. Internet kills television. Rumah kontrak EA pun bukan elok sangat siaran tv nyer.

Lalu EA pun masuk le ke kamar beradu yang dah lama dirindui tu. Hasrat hati nak kemas bilik, almaklum lah, dah lama ditinggalkan. Nasib badan bilik kemas sentiasa, pembersih mungkin. Hahaha. Bermula la perkemasan bilik untuk mempadatkan ruang yang sedia ada, study pun dah habis, alumni nama diberi, lebih baik pindah dari rumah kontrak dari dihalau empunya. Haha. 

Sedang-sedang Encik Amman buat2 rajin mengemas bilik. Encik Amman ternampak satu peti simpanan berwarna biru di bawah meja ulangkaji. Dibelek2 bekas itu,

" Eh, Sungguh aku mengenali bekas biru yang rare ini." Monolog diriku sendiri.

Encik Amman pun bukak ler bekas tu. Dalam bekas biru tu terdapat banyak koleksi2 surat2. Tersenyum je lah. Niat nak mengemas tergendala, biasanye begitu lah kalau dah jumpa benda yang buat kita flashback kenangan-kenangan lama. Terhenti nawaitu seketika

Dibelek satu persatu surat tu. Tersengih2 kalah kerang busuk. Mana taknye, dulu sebelum terjadinya fenomena zaman SMS, main utus2 surat tuu.


Antara banyak2 surat. Ade surat yang disertakan juga biodata peribadi. Penah dapat tak? Haha.. takkan tak pernah?

Gini la contohnye:

Nama:                          Siti Senah Binti Pecel Lele (bukan nama sebenar)
Tarikh Lahir:                5 Zulkaedah tahun gajah.
Makan Kegemaran:     Roti Naan Double Cheese Ayam Tandoori
                                       kasi potong masuk dalam
Minuman Kegemaran:  Air Sembahyang 5 waktu
Lagu Kegemaran:         (Selimut Putih) Bila Izrail Datang memanggil
Alamat Kegemaran:      bla3
Filem kegemaran          bla3


Dan segala-gala kegemaran semua dia tulis lah... banyak la kegemaran dia..

Dihias surat tu, kalerful surat mak nok... gambar pun ada. Lepas tu, macam biasa lah kaki surat mesti disertakan pantun 4 kerat:

Pecah kaca,
Pecah Gelas;
Sudah baca,
Harap Balas. (nak pecah gelas rumah pon boleh)

Oh mintak kite pulak... tak tau la Encik Amman balas ke tidak... :P
Biasanye yang main mintak biodata2 ni, time bila nak ngorat ke, nak propose abang/kakak/adik angkat ke... biasa lah tu. Dulu2.. Zaman sekarang mana ada.. Budak2 sekarang nak propose, dapat add facebook pun dah golek2 gembira. Boleh stalk hari2 dengan muka horny. Pffftt!

P/s: Nice. Lepas ni kot2 ade orang mintak biodata macam ni, ko kasi resume ok kot :P



13 comments:

Liyana Zahim said...

Ukan biodata.. Bak kate bapak bete biogatal.. Ahakss..

Encik Amman said...

@Liyana Zahimfuh fuh...kalau biogatal..dia punyer spesifikasi tu advance sikit he he he

amranaiman said...

biogatal ek.. pon boley haha.. cite2 zaman mude2.. nice.. =)

Encik Amman said...

@amranaimanhaha tu la.. sekarang dah tua bangka.. meh atok cerita dekat cucu meh

Naddia said...

zaman aku skola aku skema gaban..mane de orang ngorat..haha..tp penah gak la tolong member lukis bunge kat biodata die sbb nk bg kat abg ketua kawad kadet polis..cam gampang. haha

Cik Rimau said...

hahaha.. betul la EA.. cik rimau dulu pon pernah gak.. tp cik rimau xbuat la.. malu kot.. kwn2 cik rimau ade buat.. nak org tu la, ini la jd abg or kakak angkat.. kdg2 ade yg ade buku biodata tu.. jmpe kawan baru mesti suruh isi.. cik rimau pon kdg2 ade junior suruh isi buku tu.. segan je nak isi.. tp xisi kang, merajuk pulak.. sudahnye, isi jugak la.. hehehe

Encik Amman said...

@Naddiaweh aku pon penah jd 'ketua' kadet polis.. kawan ko kasi aku kot :P

Encik Amman said...

@Naddiaweh aku pon penah jd 'ketua' kadet polis.. kawan ko kasi aku kot :P

Encik Amman said...

@Cik Rimauhahaha... lepas tu ade tak diorg kacau ke? ngorat ke :P

masMZ said...

tetibe cam rindu laks dengan kenangan dapat surat-surat chenta nak berkenalan nih... hihi

Encik Amman said...

@masMZhaha dia hot ramai la orang nak kenal. nasib baik encik amman ni cool :P

rj Etika said...

err...surat yg kau bg kat aku tu ade lagi dlm simpanan aku. *reminisce reminisce. hahahahaha~

Encik Amman said...

@rj Etika eh? yang mana ek? aku rasa takde... reminiscing reminiscing