Banner

Banner

Friday, April 1, 2011

Tutorial bagaimana nak buang Blog Title Blogger

Aku tensi bila aku carik benda aku tak jumpe. Aku explore la carik tutorial tapi kebanyakannya design layout  lama Blogger dengan command yang lama. Tensi. Maka aku try & error guna command code yang sama. Cume code layout Blogger baru berlainan sket. N finally i got it.


Perbezaannya berdasarkan gambar ini


Sebelum di tebuk tupai
Selepas ditebuk tupai.
Title Ammankan hatimu sebentar
dah hilang.


Ni untuk sape2 yang pakai template biasa dari blogger tu, Kalau korang punya Blog pakai template custom dan nak buang jugak. Cube try ye. 


CARA-CARANYA:

1. Masuk DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

2. Backup dulu fail korang. Takut problem ke dengan menekan DOWNLOAD FULL TEMPLATE


3. Tick/Klik -> Expand Widget Templates


4. Tekan CTRL dan F

5. Copy ayat di bawah ni dan press Enter
.Header h1 {


6. Korang akan jumpe kod ni

.Header h1 {
  font: $(header.font);
  color: $(header.text.color);
  text-shadow: $(header.shadow.offset.left) $(header.shadow.offset.top) $(header.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .2);
}


7. Letak kan kod  display:none;  pada kawasan yang ditanda tu

.Header h1 {
  font: $(header.font);
  color: $(header.text.color);
  text-shadow: $(header.shadow.offset.left) $(header.shadow.offset.top) $(header.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .2);display:none;
}


8. Preview dulu, Kalau jadi maka betul la tuh

9. Tekan SAVE TEMPLATE dan view la blog korang.

SIAP!


Nak buang blog description macam mana pulak?
-Blog description ko takyah susah2 pegi carik kod ke hape.

Masuk je DASHBOARD > SETTING > BASIC

Kat bawah tu ada DESCRIPTION. Padam je ayat2 korang tu. Kat sini


SIAP!!


Okeh dah siap. Tujuan aku buang/sorok Blog Title ni sebab aku da letak design header aku sendiri, da letak caption title aku siap2, so blog title ni menyemak je. Dah dapat madu memang aku buang terus la (buruk perangai mak nok).


Suka?

18 comments:

cayob said...

ooo mcm 2...terima kasih banyak2 ye.....

Encik Amman said...

@cayob hehe.. ye mcm tu.. same2. :D

bella zulkapli said...

thanksss incik amman :D D D

Encik Amman said...

@bella zulkaplihaha.. sama2 cik bella teratak elgafora :D

.:Azwany Razak:. said...

yeay! bjaye!! thx...

Encik Amman said...

@.:Azwany Razak:. hehehe gud2 :)

by Zent said...

ha!
jumpe pown tutorial nyh..mmg da lme aq carik...
tq...

aq da follow ko...follow me back!

by Zent said...

ha!
jumpe pown tutorial nyh..mmg da lme aq carik...
tq...

aq da follow ko...follow me back!

asmira surianie said...

sgt2 berguna tutorial ni,
kte mesti cari kat blog ni kalau nk tgok tutorial ni

Encik Amman said...

@by Zent hehe orait

Encik Amman said...

@asmira surianie hehe thanks ye mira. benda baik kita kongsi :)

Cute Design Watermark said...

tq for tutor.. ^_^

N U R A L Y N said...

Thanx 4 da tuto..membantu sgt..

Fiqah said...

simple tp sgt2 berguna! thanks a lot!

eNaL_WaNie said...

ala nape tak buleh pon ??? Encik Amman .. tolong ,,

Vanilla Gyu said...

Terima kasih! Dah jadi ! xD

roshidayahdayu said...

thank you thank you

Encik Amman said...

Sekali da 2016 daaa